Ølgær – Betyder mere for smagen end man tror
Jeg tror de fleste der brygger øl har stået og planlagt de forskellige ingredienser til den øl de skal brygge meget nøje. Alt er planlagt ned til den sidste detalje når det kommer til sammensætning af forskellige malttyper der giver lige præcis den smag er ude efter. Humle typer og kogetider er udtænkt og planlagt så er der ikke er noget at være i tvivl om. Når det så kommer til ølgær, så vil man tit se at den sammen planlagt ikke gør sig gældende på det punkt. Der er rigtig mange ølbrygger der ikke tænker over hvor stor betydning valget af ølgær gør for smagen i den færdige øl. Det hænger sikkert sammen med vægten af de forskellige ingredienser.
Hvad bestyr en øl af?
En opskrift til 20 liter færdigt øl, bestyr typisk af en cirka 5 kg. Malt der fylder en 10 liters gulvsand når det er valset og klar til brug. Humle er meget forskelligt hvor meget man tilsætter, men som en tommelfingerregel kan man gå ud fra 50-200 gram humle. Når det så kommer til ølgær, så tilsætter man typisk en 11 gram gær til det samme bryg. Ølgæren fylder ikke særlig meget i forhold til de andre ting, og derfor kan man godt have en tendens til at overse betydning for smagen i det færdige øl. Det er synd, for når man bruger så langt tid på planlægningen af de andre ting, så er det synd man ikke får det sidste med og bruger den tid der skal til, at udvælge den helt rigtige ølgær til det bryg man er i gang med at designe.
Hvordan brygger man øl selv?
Når man læser ovenstående, så kan man måske godt få en idé om, at det er en større videnskab af brygge øl. Til det vil jeg sige, at man kan gøre det så avanceret som man vil. Man kan uden problemer komme i gang med at brygge hvor man ikke sætter sig ved for at lave en opskrift selv. Kan man købe et færdigt sæt hvor de forskellige råvarer er udvalgte, så de passer til den øl stil man gerne vil brygge. Man kan hente denne begynderbog om ølbrygning https://bryggerbog.dk/ som beskriver hvordan man skal gøre det. Når man læser bogen, så går det ret hurtigt op for en, at det faktisk ikke er så svært som man måske skulle tro. Når man så har brygget en periode, så kan man begynde at sammensætte sine egen opskrifter. På det tidspunkt har du en meget god idé om, hvad de forskellige råvarer bidrager med af smag, og derfor kan man sammensætte en opskrift som man godt kunne tænke sig at brygge. Så tager man det hele derfra.