Guide til valg af udstyr til havkajak

Guide til valg af udstyr til havkajak

 

Uanset om du er en erfaren kajakroer eller en nybegynder, gør det rigtige kajakudstyr en stor forskel. Lad os tag et kig på noget af det basale udstyr til havkajak.

 

Pagaj

Pagajen er kajakkens motor, og uden den kommer du ingen vegne. Pagajer findes i forskellige længder, typer og materialer. Der er store individuelle præferencer, når det kommer til kajak, så vores anbefaling er at starte med en pagaj, som ikke er alt for dyr, men fald heller ikke for den billigste, så du får fornemmelse for, hvad du gerne vil have. Vælg en pagaj på mellem 210-220 cm og med et middelstort blad. 

 

Kajakvest

En kajakvest skal være en fast bestanddel af dit udstyr. Selvom det kan virke fristende at undlade at bære en svømmevest på dage, hvor havet er roligt så tag aldrig afsted uden. En kajakvest kan redde liv i nødsituationer. Vælg en vest, der passer godt og giver bevægelsesfrihed, men som stadig giver tilstrækkelig opdrift for en kajakvest vil det i de fleste tilfælde passende med opdrigt på 50 Newton.

 

Spraydeck

Et spraydeck er en vandtæt dækning, der spændes over åbningen i kajakken og forhindrer vand i at komme ind i cockpittet. Det er især vigtigt i barske havforhold, hvor bølger kan skylle ind over dækket og gøre kajakken ustabil. Men selv på en stille dag er det rart at undgå, at der kommer vand i cockpittet. Spraydecket er også med til at holde på varmen. Spraydeck kommer i forskellige størrelser og materialer. Husk at finde et, som passer til din kajak og dit brug.

 

Longjohn

Longjohn er en våddragt uden ærmer. Den dækker kroppen fra skuldrene til anklerne og giver varme og beskyttelse mod det kolde havvand. Selvom det kan være fristende at vælge en mindre isolerende våddragt i varmere vejr, er det vigtigt at huske på, at vandtemperaturen stadig kan være lav, især i dybere farvande. En god kvalitets longjohn vil holde dig varm og komfortabel under hele din tur. Til havkajak anbefales long john i 3 mm.

 

Kajakjakke 

En kajakjakke er designet til at give beskyttelse mod vind og vejr, samtidig med at den tillader bevægelsesfrihed og åndbarhed. Vælg en jakke lavet af vandtætte materialer med justerbare lukninger for at sikre en tæt pasform og beskyttelse mod indtrængende vand. 

 

Kajakstøvler

Kajakstøvler er vigtige for at beskytte dine fødder mod skarpe sten og skaller under ind- og udstigning, samt for at give godt greb på våde overflader. Kajakstøvler er typisk lavet i neopren og er med til at holde fødderne varme.

 

Pumpe og Paddle Float

En pumpe og paddle float er dit sikkerhedsudstyr til havkajak. Ror du alene skal pumpe og paddle float altid med. Pumpen bruges til at fjerne vand fra cockpittet, mens en paddle float bruges som en midlertidig stabilisator, hvis du skulle kæntre og få brug for at udføre en selvredning.

 

Med denne pakke af udstyr er du godt dækket ind til en tur i kajak. Husk altid at tjekke vejr- og farvandsforholdene, inden du begiver dig ud på vandet